Kilimli Gençlik Merkezi tarafından anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Ahilik Teşkilatının Kurucusu Ahi Evran-ı Veli'nin doğumunun 850'nci yılı nedeniyle Unesco tarafından 2021 yılı Ahi Evran-ı Veli Yılı ilan etti. Kilimli Gençlik Merkezi personelleri ise Ahilik kültürünü yaşatmak ve bu gelenekleri genç nesillerin öğrenip geleceğe taşımaları adına gönüllü üye gençlerle Kilimli'de faaliyet gösteren esnafları ziyaret ettiler, temsili belge verdiler.

KİLİMLİ GENÇLİK MERKEZİ'NDEN AÇIKLAMA YAPILDI

Etkinlik hakkında Kilimli Gençlik Merkezi'nden yapılan açıklama şöyle: "Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli'nin doğumunun 850. yılı dolayısıyla Unesco tarafından 2021 yılı Ahi Evran-ı Veli Yılı ilan edilmiştir.

Bizde ilçe Gençliğimiz ile bu kapsamda Ahilik kültürünü yaşatmak ve bu geleneklerin Genç nesilin öğrenip geleceğe taşıması adına ilçe esnaflarımıza ziyarette bulunduk.

Gençlerimiz hazırlamış oldukları Ahilik (Esnaf) Duası Afişlerini ilçe esnafımıza hediye ederek hayırlı bereketli işler dilediler.

Yıl boyunca ilçe esnafımıza ziyaretlerimiz devam edecek olup Ahi Evran-ı Veli'yi doğumunun 850. yılında saygıyla yad ediyoruz.

Peki Ahi Evran-ı Veli kimdir?

Ahi Evran 1171 yılında Azerbaycan'ın hoy şehrinde doğmuş ve 1262 yılında Kırşehir'de vefat etmiştir.

Asıl adı Nasıruddin Mahmud Ahi Evran bin Abbas'dır.

Ahi Evran, ilk eğitimini hoy'da alıp Ahmet Yesevi'nin talebelerinin sohbetlerinde bulunmuştur.

Hacı Bektaş veli ve Mevlana ile aynı dönemde yaşamıştır.

Ahi Evran'ın adı kayıtlara Nasir üd-din EbüI-Hakäyik Mahmud El Hoy olarak geçmiştir. Evran ismi ise herkesi korkutan yılanın onu görünce sakinleşmesi sebebiyle insanlar tarafından anılmaya başlanmıştır.

Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen alperenlerden biri de Ahi Evran'dır.

Denizli, Konya ve Kayseri gibi şehirleri gezerek Ahilik teşkilatının kurulması ve yayılmasında önemli rol oynamıştır.

Asıl mesleği debbağlıktır.

Osmanlı Devleti zamanında Ahi Evran'ın esnafın piri olarak kazandığı ün Anadolu, Rumeli, balkanlar ve Kırım'a kadar yayılmıştır.

Ahi Evran, Moğol istilasından kaçarak Anadolu'ya gelen sanatkar ve tüccarların dayanışmasını sağlamıştır.

Onlar arasında sağlam bir birlik oluşturarak kaliteli mal üretmelerini teşvik etmiştir.

Daha sonra Kırşehir'e yerleşerek vefat edinceye kadar burada yaşamıştır.

Ömrünün sonlarına doğru Anadolu Selçuklu Devletindeki taht mücadelelerine karışmış ve II. İzzeddin Keykavus tarafını tutmuştur.

Mevlana ve çevresi ile siyasi ihtilafa düşer.

Bu ihtilafta da Mevlana'nın oğlu Alaaddin Çelebi Ahi Evran'in yanındadır.

Mevlana'nın diğer oğlu Sultan Veled'in, Ahi Evran'in ölümü üzerine yazdığı rubaide geçen ay tutulmasına dayanarak 12 Nisan 1261'deki meydana gelen parçalı ay tutulması aynı zamanda Ahi Evren'in ölüm günüdür.