CHP Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Köktürk Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'nın göreve geldiği günden bu yana yaptığı hizmetlerin her kesimde övgü ile bahsedildiğini söyledi. 7 yılda sayısız projeyi hayata geçiren Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ve çalışanlara teşekkür eden Şeref Köktürk; "Son günlerde ulusal gazete ve televizyonlarda, Çaycuma Belediyesinin adından övgüyle söz edilmesi, yaptığı öncü çalışmaların örnek gösterilmesi CHP Çaycuma İlçe Örgütünü, CHP Genel Merkezini ve Çaycuma halkını son derece mutlu ediyor. Belediyemizin yaptığı kimi uygulamaların şehircilik alanında uzman kuruluşlarca "devrim niteliğinde" sayılması, içlerinden bazılarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm ülkede uygulamasının zorunlu hale getirilmesi, Belediyemizin kentsel sorunlara nasıl vizyoner baktığını gösteriyor. İnsan odaklı yaklaşımlarla erişimi son derece yüksek bir kenti ortaya çıkaran, iklim dostu uygulamalarla ilçemizin karbon ayak izini düşürüp Çaycuma'nın adını "Ekoloji dostu" kente çıkaran, akılcı çözümlerle kolay yaşanabilir bir şehir yaratan Belediyemiz kendisine güvenerek oy veren, kapı kapı dolaşıp oy isteyen bizlerin yüz akı oldu. Bize bu gururu yaşatan başta değerli Başkanımız Bülent Kantarcı olmak üzere Belediye Meclis Üyelerimize ve Çaycuma Belediyesinin tüm emekçilerine teşekkür ediyoruz.

BİSİKLET KONUSUNDA TÜM ÜLKEYE İLHAM KAYNAĞI OLDU

Sevinçle ifade ediyoruz ki, Çaycuma Belediyesi sosyal demokrat belediyeciliğin en güzel örneklerini sergiliyor. Sürdürülebilir bir kent için yaptığı çalışmalarla bir okul haline gelen Belediyemizin yenilikçi yaklaşımları, yalnızca bizlerin yaşamına olumlu etkiler yapmakla kalmıyor, ülke şehirciliğine de katkılar sunuyor. Otomobile olan bağımlılığı azalmış, trafiğin yarattığı her türlü kirlilikten arınmış bir kent için 7 yıl önce adeta seferberlik başlatan Çaycuma Belediyesi, ulaşımı çeşitlendirip toplu taşımayı özendirmek için birçok adım attı. Bu kapsamda başlattığı bisiklet yolu seferberliği, Çaycuma'yı bu alanda ülkenin lider kenti yaptı. Güzel olan şu ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz yıl yayımladığı bir yönetmelikle, ülkede yeni yapılacak tüm yollarda, Çaycuma'da olduğu gibi bisiklet yolu yapılmasını zorunlu kıldı.

YAĞMUR SUYU TOPLAMA SİSTEMLERİ KURULMASINDA ÜLKEYE ÖRNEK OLDU

Yine belediyemiz büyük bir öngörüyle, tüm dünyada yaşanan iklim değişikliğinin yarattığı kuraklığa karşı herkesten önce harekete geçti. Çaycuma Belediye Meclisi temiz su kaynaklarını korumak, yaşanan su krizine kendi çapında çözüm üretmek amacıyla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi ve oy birliğiyle, Yağmur Suyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği'ni kabul etti. Taban alanı 200 metrekareden büyük olan konutlarda yağmur suyu toplama sistemi kurulmasını zorunlu hale getiren bu yönetmelikle, sistemi kurup kullananlara, şehir şebeke suyunda, %30'a varan oranlarda indirim yapılıp kullanımı teşvik edildi. İlçemizde bu doğrultuda yapılan ilk uygulamalar hizmete başlar, inşaat halindeki yüzlerce konutta kurulumu devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aynı sistemi tüm ülkede zorunlu hale getirdi.

ÇAYCUMA BELEDİYESİ BÜYÜK BİR BASİRETLE YÖNETİLİYOR

Geçtiğimiz 7 yılda Çaycuma Belediyesinin vizyoner bakışını, basiretli tutumunu pek çok örnekte görmek mümkün oldu. İmar uygulamalarında çağdaş şehirciliğin tüm kurallarını harfiyen yerine getiren Belediyemizin, yeni yapılan konutlar için belirlediği araç otoparkı sayısı ile ve bisiklet otoparkı yapma zorunluluğu, çok daha sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da uygulamaya kondu. Ancak Bakanlığın, Otopark Yönetmeliği'nin yürürlüğe giriş tarihini defalarca ertelemesi, aldığı kararı uzun yıllardır ödünsüz şekilde uygulayan Çaycuma Belediyesinin ne kadar ilkeli ve basiretli yönetildiğinin de kanıtı oldu.

BELEDİYE ŞİRKETLER KONUSUNDA DA ÖNCÜ OLDU

Belediyemizin vizyonerliği belediye şirketlerinin kuruluş sürecinde de kendini gösterdi. Çaycuma Belediyesi 2014 yılında sahip olduğu ÇAYBEL şirketi ile adeta destan yazmaya başladı. Başta ahşap ve beton kent mobilyalarıyla altyapı hizmetleri olmak üzere tüm ihtiyaçlarını ÇAYBEL aracılığıyla karşılayarak "Üreten Belediye" unvanını kazanan Belediyemiz, gençlerimize, önemli sayıda iş imkanı da sundu. Belediyemiz bölgede bir ilk olarak kurduğu şirketinin kurumsallaşmasını sağlamış, onun aracılığıyla birçok tesisin kurulumunu tamamlamışken, çıkarılan KHK ile tüm belediyelere şirket kurma

zorunluluğu getirildi. Birçok belediye taşeron şirketlerde çalışan personelinin daimi kadroya geçirilmesi sırasında, bir de şirket kurma telaşı yaşarken, Belediyemiz, süreci, en küçük bir sorun yaşamadan aştı.

KENTİN TÜM DEĞERLERİ TOPLUMSAL KAZANIMA DÖNÜŞTÜ

Kendi kendine yeten bir kent olma yolunda da çaba harcayan Çaycuma Belediyesi, ilçemizin doğal, kültürel, tarihi değerlerini koruyup bir toplumsal kazanıma dönüştürmek için de önemli adımlar attı. Kent ile Filyos Çayı arasındaki ilişkiyi "Su akar Çaycuma bakar" sözüyle açıklanır olmaktan çıkaran Belediyemiz, öncelikle, sedde içine alınmasıyla kazanılan alanlarda yaptığı düzenlemelerle, çayın peyzaj özelliklerini bir kentsel değer haline dönüştürdü. Burada geniş bir alanda yapımı biten Yaşam Park'ın birinci etabı, Çaycuma halkının çok rağbet ettiği, her yaştan insanın yeni soluklanma ve eğlence alanı olmakla kalmadı, gördüğü ilgiyle, ilçemizi, bölgenin cazibe merkezi haline de getirdi.

TEMİZ ENERJİ YOLUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Filyos Çayı'nın doğal peyzajının yanı sıra potansiyel gücünden de yararlanmak için harekete geçen Çaycuma Belediyesi, uzun araştırmalar sonunda, çevre dostu Arşimet Burgusu türbini ile elektrik üretmek için proje geliştirdi. Çayın ekosistemine, içinde yaşayan canlılara hiçbir zarar vermeden elektrik üreten bu türbinle, kendi elektriğini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeye çalışan Belediyemiz, bununla da yetinmedi, güneş enerjisinden de istifade etmek için çalışmalar yaptı. "Üretken belediye" vasfını bu alanda da gösteren Belediyemiz, kendi enerji tesisini, kendi personeli ve ekipmanıyla kurma hedefiyle, teknik personeline bu konuda eğitimler verdi. İlerleyen süreçte, belirlenen üç noktaya güneş tarlası kurarak kendi elektriğini, tümüyle yenilenebilir kaynaklardan temiz enerji olarak sağlayacak olan Belediyemiz, mevzuattaki sorunlar giderildikten sonra bir enerji kooperatifi kuracak. Dileyen herkesin ortak olabileceği bu kooperatif aracılığıyla ilçemizi, temiz enerjinin üssü haline de getirecek olan Çaycuma Belediyesi, bu alanda da ülkeye örnek uygulamalara imza atacak.

BELEDİYE KAYNAKLARI VERİMLİ VE ETKİN ŞEKİLDE KULLANILDI

Demokratik ve adil belediyeciliğin de en güzel örneklerini sergileyen Çaycuma Belediyesi, şeffaflıkta da herkese örnek oldu. Belediye Meclisi toplantılarını kent merkezindeki dev ekranla, sosyal medya adresleri üzerinden canlı olarak yayımlayarak ilçedeki gelişmelerle karar alma süreçlerinden Çaycuma halkının haberdar olmasını sağladı. Her konuda verdiği eşit ve adil hizmetle herkesin takdirini kazanan Belediyemiz, bütün çalışmalarını mevzuata uygun şekilde yürüterek kapasitesini artırmakla kalmadı, kurumsal kimliğini de geliştirdi.

MALİ YAPISI EN DÜZGÜN BELEDİYELERİ ARASINDA

7 yıllık dönemde tasarruflu çalışmayı ana ilkelerinden biri haline getiren Çaycuma Belediyesi, spekülatif yatırımlardan kaçınıp süreçleri doğru yöneterek, "halkın parası" olarak gördüğü bütçesini verimli ve etkin şekilde kullandı. Belediyenin menkul ya da gayrimenkul değerlerine büyük bir basiretle sahip çıkan Belediyemiz, dönem içinde bütçesini rekor düzeylerde geliştirerek, ülkenin, mali yapısı en düzgün belediyeleri arasına girdi. Bu süreçte geçmiş dönemlerden gelen tüm borçlar temizlenir, cari harcamalarla çalışanların maaşları tam zamanında ödenirken, yatırım için gerekli finansman dışında yeni hiçbir borç da alınmadı.

BÖLGENİN SPOR ALTYAPISINA EN ÇOK YATIRIM YAPAN BELEDİYESİ

Spor alanında da önemli çalışmalara imza atan belediyemiz, bölgenin, kendi kaynaklarıyla spor altyapısına en çok yatırım yapan yerel yönetimi oldu. Yapımı ülkenin her yerinde merkezi idare tarafından üstlenilen, içinde yarı olimpik yüzme havuzu da bulunan spor merkezini tümüyle kendi imkanlarıyla yapan Belediyemiz, son derece özgün bir mimariye sahip bu büyük kompleksi, yıl içinde hizmete sunacak şekilde çalışmalarını planladı. Yaptığı yatırımlarla, ilçemizi bocce, okçuluk gibi geleneksel dallar da dahil, sporun her alanında faaliyet gösterilen bir kent haline getiren belediyemiz, yalnızca bu çabalarıyla bile çok büyük bir alkış hak etti.

İNANÇLARA SAYGILI HALKIN DEĞERLERİNİN YANINDA

Vatandaşlarına doğumdan ölüme hayatın her alanında hizmet eden Belediyemiz, 7 yıl önce, tüm cenaze hizmetlerini ücretsiz hale getirdiği gibi, inançlara saygılı, halkının değerlerinin her zaman yanında bir yerel yönetim olarak ramazan aylarında hemşeri dayanışmasının en güzel örneklerini gösterdi. Bir kent imecesine dönüştürülen iftar yemeklerini kentin farklı yerlerinde bir şölen havasında gerçekleştirirken, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza da başta gıda olmak üzere birçok yardımda bulundu, üniversitede okuyan çocuklarımızın kimsesi oldu, onlara burslar sağladı.

AHŞAP CAMİ KENTE DEĞER KATARKEN, ÜLKEDEKİ CAMİ MİMARİSİNE DE BOYUT KANZANDIRACAK

İnançlara saygılı belediyeciliğin gereği olarak, ilçenin ibadethane ihtiyacını karşılamak üzere birçok proje de geliştiren Çaycuma Belediyesi, 7 yıl içinde, 4 önemli caminin yapımını sağlayarak önemli bir hizmeti hayata geçirdi. Yetinmedi, Yalı Caddesi üzerinde projelendirdiği ahşap cami ile ülkemizde hepsi bir örneğin farklı versiyonlarından oluşan cami mimarisine yeni bir boyut kazandıracak ahşap cami projesine de öncülük etti. Kentin doğal dokusuna son derece uygun, geleneksel yapı kültürümüzle uyumlu, mimari, estetik değeri yüksek bir camiyi kente kazandırmak için uğraş veren Belediyemiz, inşaatın mesafe kat etmesine büyük katkı sundu. Tamamlandığında kente değer katan bir eser olacak ahşap cami, diğerleri gibi, ülkede ses getiren öncü çalışmalardan biri olacak.

KENTİN KÜLTÜR DEĞERLERİNİ DE KORUYAN BİR BELEDİYE

Kentin yüzlerce yılda oluşturduğu kültürü koruyup gelecek kuşaklara aktarmak için de ufuk açıcı çalışmalar yapan Belediyemiz, viran halde devraldığı SEKA Sosyal tesislerini aslına uygun olarak restore ederek turizm belgeli bir tesis haline dönüştürdü. SEKA Sosyal tesislerini ışıldayan yüzüyle Çaycuma'ya armağan ederken, yıkılması gündemde olan eski cezaevini müze kütüphane olarak işlev kazandırmak için devraldı. Bu alandaki çalışmalarını sürdüren Çaycuma Belediyesi bir köyden markalanarak söktürdüğü ahşap bir evi, aynı şekliyle, SEKA Sosyal Tesisleri içine kurdu. Uğur Mumcu Caddesi üzerine yapılan geleneksel Çaycuma evi gibi, kurulumu tamamlanan ahşap ev de, bölgemizin geleneksel mimarisini gelecek kuşaklara aktaracak örnekler olarak ilçemize değer kattı.

ÇAYCUMA MİMARİ YARIŞMALARLA, SEMPOZYUMLARLA TANIŞTI

Kentin kültürel gelişimi için de büyük çaba harcayan Çaycuma Belediyesi, son 7 yılda birçok kitap ve broşürün basılmasını sağlayarak ilçenin kültür hazinesine kazandırdı. Çaycuma Spor Merkezi ve Deneme Bilim Merkezi için ulusal düzeyde mimarı tasarım yarışmaları düzenleyerek Çaycuma'yı mimarlık camiasında herkesin tanıdığı saygın bir kent haline dönüştürmekle kalmadı, ilçemizi kolokyum, sempozyum, çalıştay gibi ufuk açıcı toplantılarla da tanıştırdı. "Çaycuma Günü" ve "Çaycumalılar Buluşuyor" etkinlikleriyle kent dışında yaşayan Çaycumalıların kentle bağının sürmesi, Çaycumalılık bilinci ve dayanışmasının örülmesi için yoğun çaba harcadı.

ÇAYCUMA BELEDİYESİ DÜNYA BARIŞININ SAĞLANMASI İÇİN DE ÇALIŞTI

Çaycuma Belediyesinin kardeş belediyecilik alanında yaptığı çalışmalar, farklı kültürlerin kardeşliğini sağlamak için attığı adımlar, sosyal demokrat belediyeciliğin olağanüstü güzellikteki örneklerini oluşturdu. Dünyada İslamofobinin en üst düzeylere çıktığı, yabancı düşmanlığının çılgınlık boyutuna eriştiği, uluslar arasındaki çatışma ve gerilimin tehlikeli şekilde tırmandığı, yerel çatışmaların körüklendiği bir zamanda, Belediyemiz, Almaya'nın Lennestadt Belediyesi ile dostluğu, kardeşliği, dayanışmayı konuştu, birlikte iş üretmenin heyecanını yaşadı. Dünya barışına mütevazı bir katkı da sunan bu ilişkilerle Türk Alman dostluğunun gelişimine de hizmet edildi.

TEŞEKKÜRLER ÇAYCUMA BELEDİYESİ, TEŞEKKÜRLER BÜLENT KANTARCI

Saymakla bitmeyecek çalışmaları 7 yıla sığdıran belediyemiz, verdiği hizmetlerle, sosyal demokrat toplumcu belediyeciliğin en güzel örneklerini ortaya koyarken, hiçbir zaman popülizme düşmedi, ucuzluğa kaçmadı. Çaycuma'nın yararına gördüğü her çalışmaya, faydalı sonuçları kendinden çok sonraki dönmelerde görülecek olsa bile hiç çekinmeden imza attı. Kaynaklarını son derece akılcı biçimde kullanarak, her zaman toplumsal faydayı, kamu yararını gözetti. Bir doktora tezi gibi hazırlanan imar planı ve buna dayanarak yapılan adil 18 uygulamaları ile Çaycuma'nın 40-50 yıl sonrasını garanti altına aldı. İlçemizi pek çok ilkle tanıştırıp sayılmayacak kadar öncü uygulamaya imza atarak herkesin dikkatini üstüne çekti. Kısa sürede yaptığı çalışmalarla hepimizin içinde yaşamaktan mutlu olduğu bir kenti ortaya çıkararak göğsümüzü kabarttı. 27 bin nüfuslu ilçemizi, 85 milyonluk ülkeye ilham veren bir beldeye dönüştürdüğünüz için teşekkürler Çaycuma Belediyesi, teşekkürler Bülent Kantarcı.

TEŞKKÜRLER ÇAYCUMA

Bu süreçte özel teşekkürü hak edenlerden biri de Çaycuma halkıydı elbette. Yeniliğe, değişime her zaman açık olan hemşerilerimiz, Belediyemizin radikal sayılabilecek uygulamalarını büyük bir olgunlukla karşılayıp, çok hızlı bir şekilde uyum sağladı. Çaycuma halkı, kişiliklerini yakından bildikleri, Belediye olanaklarının kendilerine peşkeş çekilmesini bekleyip derin hayal kırıklığına uğrayan, hırsı aklının önüne geçmiş az sayıda malum şahsın tahrikine kapılmadan çalışmalara büyük destek verdi. Hayata geçirilen projelerin kendi yararına sonuçlarını gördükçe desteğiyle birlikte güveni daha da arttı. Sonuçta ortaya bir Çaycuma destanı çıktı. Bu destanın baş aktörü hiç tartışmasız Çaycuma halkıydı. Vatandaşlarımızın engin hoşgörüsü, sağduyusu yeniliklere uyum sağlama yeteneği her türlü takdirin üstündedir. Ve onlara ne kadar teşekkür etsek azdır"dedi.