67'liler Platformu, Kız Meslek Lisesi'nin yıkılmasına karşı olduğunu belirterek konuya ilişkin basın açıklaması yayınladı:

"Zonguldak İlimizin tarihsel değerlerine olan bağlılığı tüm çevrelerce bilinen bir gerçektir. Bu gerçeğin ışığında Zonguldak İl Merkezi ve İlçelerindeki kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve gelecek kuşaklara tam ve eksiksiz olarak aktarılması bu gün bu varlıklara elle dokunan, gözle görebilen ve bu varlıklardan istifade eden kuşakların başlıca görevidir.

Son zamanlarda Zonguldak İlimizde kültür ve tabiat varlıklarımızın korunması ve kollanması adına üzüntü verici uygulamalar yaşanmaktadır. Doğal varlıklarımızın ve hava kalitesinin mevcut veya inşa edilmesi planlanan yeni termik santrallerle önemli ölçüde tahribata uğradığı Zonguldak'ta bu defa kültür varlıklarının ortadan kaldırıldığı, kentsel mirasın örselendiği ve tarihsel değerlerin göz ardı edildiği bir süreç yaşanmaktadır.

Kentimizde İş ve İşçi Müdürlüğü binası olarak hizmet vermekte iken yol genişletme ve kıyı düzenlemesine esas planlama kapsamında olduğu gerekçesi ile yıkılan ve kentin en eski yapılarından birini oluşturan kültür varlığımızın yok edilmesi ile başlatılan sürecin, bu gün "KIZ ENSTİTÜSÜ" veya bu günkü adıyla "KIZ MESLEK LİSESİ" nin yıkımının önünü açan kararının Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun daha önce almış olduğu 29.11. 2019 Tarih ve 5693 Sayılı Kurul Karar metninde bulunan "Zonguldak İli, Merkez İlçe, Yayla Mahallesi, 10 Ada, 6 Parselde yer alan Eski Kız Meslek Lisesi Binasının tesciline esas olacak tespit- tescil işlemlerine Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik kapsamında Kurul Müdürlüğünce başlanılmasına karar verildi" yargısının altı ay gibi kısa bir süre içerisinde değiştirilmesine bir anlam verilemediği gibi bu yönde başkaca emsal kararlar incelendiğinde bu yöndeki kararlara mesnet oluşturacak olan depremsellik, yapının deprem direnci ve davranışı ile ilgili kısıtları, söz konusu okulun ruhu olan Zonguldak İlinde yaşayan kadınların mesleki ve teknik eğitimlerinin sağlanmasında hizmet sunarak yapının hatıra değerine haiz olması, mimari donatıları, üst katlara çıkışı sağlayan döner merdivenin özgün biçimi, sanatsal değer taşıyan zemin mozaik kaplama ve işlemeler, pencere denizliklerinin dönemin dökme mozaik işçiliğini yansıtması ve mimari proje müellifi ile ilgili hukuki yükümlülükler bakımından herhangi bir detaylı inceleme, araştırma ve yapının deprem dayanımının güçlendirilmesi imkanlarının göz önünde bulundurulmadığı da anlaşılmaktadır. Öyle ki emsal nitelikte tescili yapılan hiçbir yapıda önden bir deprem dayanımı incelemesi yapılmadığı gibi yapının kültür varlığı olması durumunda Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Projesi yapılacağından güçlendirme de doğal olarak gündeme gelecektir. Bu noktada ilk kararın varacağı sürecin sonunun tescil olduğu düşünülürse, tescil noktasında yıkım gerçekleşemeyeceğinden tescilin önüne geçilmesi için bu karara hükmedildiği ve altı ay önce alınan kararı yok sayan kararla bir oldu bitti yaratılmaya çalışıldığı gibi bir izlenim doğmaktadır.

Tüm bu değerlendirmeler ışığında 67'LİLER PLATFORMU olarak, "KIZ MESLEK LİSESİ BİNASININ TAMAMEN VEYA KISMEN YIKILMASINA KARŞI OLDUĞUMUZU AÇIKÇA BEYAN EDİYORUZ." Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunu 29.11.2019 Tarih ve 5693 Sayılı Kurul Kararının arkasında durmaya davet ediyoruz. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Cumhurbaşkanlığı ilgili kuruluşlarının konu ile ilgili detaylı bilgilendirilmesi için çalışma yürütülecek ve yapılan uygulamanın kent mazisi ile ilişkisinin kendilerine anlatılabilmesi için randevu talep edilecektir. Ayrıca bilimsel ciddiyetten uzak olduğunu görmekten üzüntü duyduğumuz ilk kararın tam tersi mahiyette alındığı anlaşılan son kararın arkasındaki gerekçeler ne olursa olsun "KARARA İTİRAZ ve İDARE MAHKEMESİNE DAVA" dahil hukuki ve idari açıdan takibinin yapılmasında gerekli gayret ve özveri gösterilecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."