Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) ait maden sahalarının özelleştirilmesini öngören torba yasa tasarısının 58. maddesinin tamamen geri çekilmesinin ülkemiz için daha faydalı olacağını belirtti.

Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hakkında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, geçen salı günü Meclis Genel Kurulu'na görüşülmeye başlandı. Tasarının, TTK ve TKİ'nin maden sahalarının parçalanarak özelleştirmeye açılmasını öngören 58. maddesine haftabaşında kendini madene kapatarak tepki gösteren maden işçisi Hükümete geri adım attırdı ancak bu gelişme TTK'nın rödovans yöntemiyle işletilen ve halihazırda işletilmeyen sahaları ile TKİ'nin sahalarını özelleştirmeden kurtarmaya yetmedi.

TTK 'İŞLETMİYORUM' DERSE NE OLACAK?

Bu gelişmeyle TTK'nın şu an işlettiği sahalar hariç tutularak düzenlenecek olan 58. maddeyi Aydınlık'a değerlendiren Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, "TTK şu an işlettiği sahalar için yarın 'işletmiyorum' derse ne olacak?" diye sorarak aslında kurumun sahalarının özelleştirme tehlikesinden kurtarılamadığına dikkat çekti.

Maden işçisinin direnişiyle, Hükümetin, 58. maddede TTK'nın şu an işlettiği sahaların hariç tutulacağına yönelik değişiklik yapmayı kabul ettiğini hatırlatan Çakan, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait sahaların özel sektöre verilmesinin tamamen önüne geçilebilmesi için bunun yeterli olmayacağını belirtti. Çakan, "TTK'nın mevcut durumunu koruyabilmesi için 58. maddeye 'TTK Maden Kanunu'na tabidir' ifadesinin eklenmesi gerekir" dedi. Aksi takdirde, işçi alımı konusunda yıllardır sıkıntı yaşayan kurumun daha sonra şu an işlettiği sahalardan birini işletemeyecek duruma gelebileceğine dikkat çeken Çakan, "TTK yarın 'Ben bu sahayı işletmiyorum' derse ne olacak? O saha da özelleştirmeye açılacak. Yapılan değişiklik yeterli değil" ifadelerini kullandı.

YATIRIM YAPILSA KAR KAÇINILMAZ

Kurumun güçlendirilmesi durumunda kar etmemesinin mümkün olmadığını belirten Çakan, "TTK hem kömürünü üretsin hem de kendi santralini kurup elektriği üretsin" önerisinde bulundu. Kok Fabrikası kurulması gerektiğini ve burada kömürü dönüştürerek yan sanayilerin ham madde ihtiyacının da karşılanacağını belirten Çakan, "Yatırım yapıldıktan sonra TTK'nın kar etmemesi gibi bir durum olamaz. TKİ için de aynı şey geçerli. Aslında 58'inci maddenin torba yasa tasarısından çıkarılması ülkemizin lehinedir" ifadesini kullandı. Maden ocaklarında yarı mekanize ve tam mekanize sistemlerine geçilmesiyle kurumun şu anda yaptığı zararın ortadan kalkacağını ifade eden Çakan, yasada madencinin direnişi sonucunda Hükümetin yapacağı değişiklikle TTK'nın şu an işlettiği sahaların kurumun elinde kalması için birtakım tedbirler alınması gerektiğini söyleyerek "Kuruma işçi alınarak, yatırım yapılarak, santral kurulup elektrik üretimi sağlanarak TTK ayağa kaldırılmaldır" ifadelerini kullandı.

Bakanlık yaptığı dönemde TTK'nın kendisine bağlı olmadığını ancak TKİ'nin Enerji Bakanlığına bağlı olduğunu hatırlatan Çakan, "Benzer şeyler TKİ için de geçerli. Benim bakanlık yaptığım dönemde TKİ önceki yıllara göre karını artırarak 100 trilyon kar etti. Botaş şimdi yok ama o da aynı şekilde aşırı kara ulaştı. Ben 18 ay bakanlık yaptım ve bu bahsettiğim karlara 1 yıl içerisinde ulaştık" diye konuştu.

ZEKİ ÇAKAN KİMDİR?

1950 yılında Zonguldak'ta doğan Çakan, ilk, orta ve lise öğrenimini de Zonguldak'ta tamamladı. 1975 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Elektrik Mühendisi olarak mezun olan Çakan, aynı yıl Zonguldak Belediyesi'nde mühendis olarak göreve başladı. Şantiye Şefliği, Otobüs, Elektrik, Su ve Soğuk Hava Depo İşletmeler Müdür Yardımcılığı ve Müdürlüğü görevlerinde bulunan Çakan, 1984 yılında Zonguldak Belediye Başkanı seçilerek 5 yıl boyunca bu görevi yaptı. Daha sonra Devlet Bakanlığı Danışmanlığı yapan Çakan, 1989-1992 yılları arasında Köy Hizmetleri Genel Müdürü olarak atandı. Tarım Bakanlığı Müşaviri iken 1994 yılında tekrar Zonguldak Belediye Başkanı seçildi. 1995 yılında bu görevinden istifa ederek aynı yıl Bartın Milletvekili olarak Meclis'e giren Çakan, Anavatan Partisi Grup Başkan Vekilliği ile Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanlığı yaptı. Çakan, 1999 yılında Bartın'dan tekrar milletvekili seçilerek Grup Başkan Vekili olarak görevini sürdürdü. 9 Mayıs 2001 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine getirilen Çakan, 18 Kasım 2002 tarihine kadar da bu görevi yürüttü.

Editör: Pusula Gazetesi