Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu, TTK ve rödevanslı sahalarda 5 yıl içerisinde toplamda 20 bin kişinin madenlerde çalışabileceğinin ve kömür üretiminin de 6.5 milyon tona çıkacağının müjdesini verdi. Enerji Bakanlığı'nın başlattığı üretim hamlesiyle birlikte Zonguldak'ta 2 büyük maden sahası ruhsatlandırılarak ihale edilmişti. Bu sahaların da 5 yıl içerisinde üretime açılmasıyla Zonguldak'ta 20 bin kişi kömür madenlerinde istihdam edilecek ve kömür üretimi 3 milyon tondan 6.5 milyon tona çıkartılacak.

Türkiye'nin en büyük taşkömürü rezervine sahip olan Zonguldak'ta kömür üretiminde büyük atılımların yapıldığını ve bu alanda çalışmaların hızla devam ettiğini belirten TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bilgilendirmede bulundu. "Toplam yeraltı rezervimiz 1 milyar 500 bin ton civarında" diyen Eroğlu, "6 bin kilometre karelik bir ruhsat alanımız var. Azdavay-Kastamonu tarafında kalan ruhsat sahamızı hemen hemen metrekaresini belirlemek suretiyle biz üçe böldük. 2 tanesini ihale ettik. 1 tanesinde teklif alamadık. Zonguldak'taki ruhsat alanımıza geldiğimizde Armutçuk'taki Alacaağzı'nı Oyak grubu aldı. 2,5 yıllık bir süre içerisinde çalışmalarını tamamlayıp yıllık 200 bin ton ile 400 bin ton civarında kömür üretmeyi düşünüyorlar. Orada -300'e kadar bir su var orada. O suyu boşaltacaklar ve kendi mevcut çalışmaları için bir alt yapı hazırlayacaklar. Burada en az 500 işçi çalışacak. Burada beklenen 1000 işçi istihdamının sağlanması" dedi.

"BAĞLIK-İNAĞZI'NDA 2.5 MİLYON TON YILLIK ÜRETİM VE 5 BİN İŞÇİ OLACAK"

Bağşık-İnağzı sahasında 136 milyon tonluk bir kömür rezervi olduğunun altını çizen Kazım Eroğlu, "Bağlık-İnağzı diye adlandırdığımız Üzülmez'in ruhsat sahası içerisinde yer alan sahamız var. 136 milyon tonluk rezerve sahip olan bir sahamız. Burasının da ruhsatını böldük. Bunu da Bereket Enerji aldı. Buradaki öngörümüz yılda en az 2.5 Milyon ton yıllık kömür üretimi ve en az 3 bin maden işçisi istihdamıdır. Bu 5 bine de çıkabilir. Bu ne zaman gerçekleşebilir dersek, burada paydaşların kendi aralarındaki çalışmalar var. Ancak şunu söyleyebiliriz. 5 yıldan önce burada kömür üretimi söz konusu değil" şeklinde konuştu.

"TTK'DA 2021 YILINDA 2 MİLYON 100 BİN TONLUK BİR ÜRETİM HEDEFLİYORUZ"

TTK'nın özellikle mekanize sistem kapsamında üretimde artışı hedeflediğini belirten Kazım Eroğlu, "Kurum olarak kendi yapılanmamıza gelirsek, bizim yol haritamız yüzde yüz eski sistem ahşap direk ve tahkimat, kazma kürek ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizim yeraltında şu anda üretim yaptığımız alanların toplam uzunluğu 2 kilometre. 2019 yılı sonunda bahsettiğimiz alanın 700-800 metresini yarı mekanize veya tam mekanize üretim bandına getirmek istiyoruz. Şu andaki yaptığımız ihaleler bunu sonuçlandıracak mahiyette. 2021 yılına kadar, aldığımız işçiler ve emeklilik oranları bizi sıkıntıya sokmaz ise 2021 yılında 2 milyon 100 bin tonluk bir üretim hedefliyoruz. Bunu nasıl yapacağız? Kişi başına üretim şu anda 700 kilogram. Bunu biz 1200 ile 1400 bandına çıkarmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"TTK'DA ÇALIŞMA İŞ GÜNÜ 250'DEN 350'YE ÇIKARTILACAK"

TTK'da yılın 250 iş günü çalışma olduğunu, bunu 350 iş gününe hak mahrumiyeti yaratmadan çıkartacaklarını belirten Genel Müdür Eroğlu, "Biz şu anda yılın 250 iş günü çalışıyoruz. Hafta tatillerinden dolayı 100 gün bizim çalışma saatimiz yok. Bunun içinde bir planlama içerisindeyiz. Amacımız haftanın bu 100 gününde de çalışmak. ÇATES, Erdemir, Kardemir gibi alanlara kömürü sadece haftanın 5 günü verebiliyoruz. Hedefimiz haftanın 7 gününde de çalışmak. Tabi işçi arkadaşlarımızın hakları verilecek ve hafta tatillerini tüm Türkiye'de olduğu gibi hafta içerisine de dağılarak yapacaklar. Hafta tatillerini 2 gün üst üste bütün işçilerimiz kullanacak. Biz 350 iş günü çalışma hedefliyoruz. Kestirmeden gidersek 250 iş gününde 2.5 milyon ton, 350 iş günü çalıştığımızda günlük 10 bin ton kömür üretimiyle 3.5 milyon ton kömür üretimi hedefliyoruz. Bu da yaklaşık 2 milyon 100 bin ton satılabilir kömüre tekabül ediyor" diye konuştu.

"KÖMÜRE BAĞLI 20 BİN KİŞİLİK BİR İSTİHDAM OLACAK"

Maden sahalarında istihdam konusunda da büyük hamleler olacağını ifade eden Kazım Eroğlu, 20 bin kişinin Zonguldak'ta maden ocaklarında çalışabileceğini söyledi. Eroğlu açıklamalarına şöyle devam etti; "İstihdam açısından biz TTK olarak yeraltı ve yerüstü işçilerimizle birlikte toplamda 10 bin istihdam ile devam ederiz. Bağlık-İnağzı sahamızı ve rödevanslı diğer sahalarımızı devreye koyduğumuzda 5 yıl sonra Zonguldak'ta toplamda sadece kömüre bağlı 20 bin kişilik bir istihdam söz konusu olur."

Editör: Pusula Gazetesi