Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaklaşık 40 milyon TL'ye yapılan ve 10 yıldır tersanelerde yaşanan daralma nedeniyle kullanılmayan 170 dönümlük limanın yükleme ve boşaltma izni verilmesi talep ediliyor. Ereğlili tersaneciler ayrıca Türkiye'nin son yılda hurda ithalatı nedeniyle dışarıya 45 milyar dolar para ödediğini bu ihtiyacın 1 milyar TL'sini Ereğli'de ki tersanelerde karşılayabileceklerini ifade etti.
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sertan Yalçın, Ereğli tersaneler bölgesinde atıl durumda olan limanın ülke ve bölge ekonomisine kazandırılması için girişimlerde bulunduklarını söyledi.



40 milyon TL'ye yapılan liman atıl vaziyette duruyor
2002 yılında dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılarak 2004 yılında hizmete açılan tersaneler bölgesinde devletin yaklaşık 40 milyon TL'ye liman yaptığını belirten Yalçın, tersanelerdeki daralma nedeniyle atıl durumda olan bu limanın mutlaka ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade etti. Bölgedeki sanayicilerinde böyle bir limana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yalçın şunları söyledi; "2002 yılında dönemin başbakanı şimdiki Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından bölgemiz açısından büyük projelerden biri olan tersaneler bölgesinin temelleri atılmıştı. 2004 yılından 2008 yılına kadar bölgemizde son derece olumlu yatırımlar gerçekleşti ve bölgemizde yapılan gemiler uluslararası sularda yüzmeye başladı. Yalnız uluslararası lavın fiyatlarındaki gerileme neticesinde tersanelerimizin gemi siparişlerinde bir azalma gerçekleşti. Mevcut tersaneler bölgemizde 4 tane tersanecimizin ortak kullanım alanı içerisinde bulunan limanın hükümetimiz tarafından 40 milyon TL bir yatırımla gerçekleştirilmiş. Bu yatırım mendirek şuan da atıl vaziyette duruyor. Biz istiyoruz ki burada hazır olan yatırımın hem bölgemize hem de ülke ekonomisinde bir katkı sağlaması. Bu doğrultuda çalışmalar başlattık. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bölgemiz sanayicilerinin bu tür limana ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Burada ki mevcut mendireklerden üçüncü şahıslara geçici olarak yükleme ve boşaltma izni talep ettik. Bu sayede burada mevcut atıl duran bir yatırımı önce bölge sonra ülke ekonomisinde kazandırmak. Bizim şuan da mevcut sanayicimizin yıllık 2 milyon ton ithalat ve ihracat konusunda limana ihtiyacı var. Bu liman ihtiyaçlarının şuanda 3'te 2'lik kısmını Ereğli'deki mevcut limanlardan karşılayabiliyorlar ama 3'te 1'lik kısmı şehir dışındaki limanlara gidiyor. En yakınımızda olan Alaplı Organize Sanayi Bölgesi faaliyete geçecek. Akçakoca'da yapılmasına başlanan Akçakoca Demir Çelik Organize sanayi bölgesi önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek. Mevcut Düzce'nin ekonomisini zaten herkes biliyor. Hepsinin ithalat ve ihracat rakamlarını göz önüne aldığımız zaman bizim buradaki limanın yaklaşık 4 milyon kapasitelik bir faaliyete geçebilecek liman olduğunu öngörüyoruz. Tabi buradan gelecek olan gelirin de önce tersanecilerimize sonra bölgemize ve daha sonra ülkemize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu konuda Sayın Valimizin önderliğinde belli girişimlerde bulunduk. Bu girişimler neticesinde inşallah önümüzdeki günlerde olumlu neticeler alacağımıza da inanıyoruz."

"Hiçbir ekstra yatırım yapmadan hurda ihtiyacını karşılayabiliriz"
Kdz. Ereğli'de ki tersaneciler adına konuşan Ustaoğlu Gemi Tersanesi Genel Koordinatörü Makine Mühendisi Avni Biçer'de atıl durumdaki limana geçici olarak tahmil ve tahliye izni verilmesini istediklerini söyledi. Ereğli'de ki tersanelerin iyileştirme projesi çalışmaları kapsamında ekstra bir yatırıma ihtiyaç duymadan bölgede gemi söküm işini yapabileceklerini dile getiren Biçer, bu sayede Ereğli'de kurulu bulunan demir-çelik fabrikasının her yıl yurt dışından karşıladığı 250 bin hurdayı kendilerinin temin edeceğini ifade etti. Biçer konuşmasında şu sözlere yer verdi; "Rehabilite, iyileştirme kapsamında bir sürü faaliyetler üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi içerisinde bulunduğumuz 170 dönüm alanı kapsayan tersaneler bölgesi limanı. Civarındaki illeri de kapsayan büyük sanayicilerin ihtiyacını görmek üzere, 3. Şahıslar, tahmil, tahliye izninin verilmesi şeklindedir. Gerek duyulduğunda civarda ki büyük sanayicilerimizin ihtiyaçlarını gidermek üzere, 3. Şahıslar tahmil- tahliye iznini biz talep ediyoruz. Bizim burada mevcut olan limanımızın zaten yatırımı yapılmış, değerlendirilmesi kadar doğal bir sonuç olamaz. Hem rehabilitasyon iyileştirme programı kapsamında hemde değerlendirme ve değer katma programı kapsamında. Yine aynı şekilde 3. Şahıslar tahmil- tahliye izninin, tersaneler bölgesinin altına kurulduğu bir başka projede gemi sökümüne dayalı bir proje faaliyetinin yürütülmesi. Gemi sökümüne dayalı hurda hazırlama tesisinin oluşturulması. Tersanelere 1 kilometre mesafede olan Erdemir'in her yıl yurtdışına ödediği ortalama 250 bin ton kadar bir hurda tedariki için, bedel olarak yurtiçinde kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca ortalama 1000 ve 1100 kişinin istihdamını sağlayacaktır. Geçen yıl itibariyle yapılan projeksiyon çalışmasında son altı yılda hurda bedeli olarak ödenen rakam 45 milyar dolardır. Biz büyük ölçek olarak bunu hedeflemiyoruz. Sadece Erdemir'in dışarıya ödediği 250 bin tonluk satın alma kapasitesini, tersaneler bölgesinde hazır olan yatırımı, hiçbir ek ilave almaksızın sağlanması, ilave personel istihdamının yapılması ve ilçeye de yaptığımız çalışmalar neticesinde bakıldığında yıllık bir milyar TL'lik net bir kazanç getireceği öngörülmektedir. Bu faaliyetleri hayata geçirmek üzere devlet büyüklerimize bu girişimleri, fizibilite raporlarıyla beraber sunmuş vaziyetteyiz. Gönül arzu ediyor ki bu güzel şehre çok önceki canlılığı tekrar getirmek. Zonguldak ve Ereğli'nin üzerine çöken karabasanı kaldırmak, şehrimizin eski cıvıl cıvıl canlı günlerini dönmesini sağlamaktır."
2004 yılında faaliyete geçen Ereğli tersaneler bölgesinde 2008 yılına kadar yaklaşık 11 bin işçi istihdam edilirken, dünya genelinde yaşanan daralma nedeniyle bu sayı şimdilerde 350-400'lere kadar düştü.

Editör: Pusula Gazetesi