Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) öğretmenleri tarafından yeni yazılım ile ömrü 10 seneyi bulan maske üretimine başlandı. Türkiye'de ilk olan bu yazılım diğer il ve ilçelerde ki okullara da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderildi. Yüz koruma maskesini de üretmeye başlayan BİLSEM yetkilileri, iki maskenin toplam maliyetinin yaklaşık 2 liraya mal olduğunu ifade ettiler.

Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) tarafından Devlet hastanesi yönetimi ile yapılan görüşmelerin ardından yüz koruma ile normal maske üretimi için çalışmalara başladı. Yazılım konusunda gerekli çalışmaları tamamlayan BİLSEM öğretmenleri, 3D yazılım ile yeni bir maske üretimine geçti.

Şu anda 7 adet 3D yazıcı ile bri maskenin yaklaşık 2.5 saatlik zaman diliminde üretildiğini kaydedilirken, diğer okulların 3D yazıcılarının da üretim için çalışmaya başlayacağı ifade edildi.

Bilim ve Sanat Merkezini ziyaret eden Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, okul müdürü Serkan Çakır'dan maskelerin imalatı ve çalışmaları hakkında bilgi aldı. Serkan Çakır verdiği bilgilerde "Yüz koruma maskesi şu anda seri şekilde imal ediliyor. Bunun maliyeti 75 kuruş civarında. Normal maskenin üretimine de şu anda 7 adet 3D yazıcı ile devam ediliyor. Diğer okullardan gelecek olan yazıcılar ile birlikte üretim sayısını arttıracağız" dedi.

Taylan Çağatay Akın Kodlama, Robotik ve İnovasyon öğretmeni tarafından yapılan yazılım ile ilgili olarak açıklamada bulunan Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, bu yeni yapılan ve Türkiye' de ilk olan maske yazılımı diğer il ve ilçelerde de kullanılmak üzere gönderildiğini ifade etti. Çorumluoğlu açıklamasında "Burada üretilen maskelerin yazılımı sadece BİLSEM merkezlerinde değil tüm okullarda kullanılabilecek. 3D yazıcısı olan okullarımız ve diğer merkezlerimiz üretime başlayacak. Ancak yapılan bu malzemelerin hastaneden kabul görmesi gerekiyor. Arkadaşlarımız Devlet hastanesi ile görüşme halindeler. Böyle bir çalışmanın yapılması son derece gurur verici. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekküre diyorum" dedi.

Diğer yandan BİLSEM öğretmenleri tarafında üretilen Solunum cihazlarının solunum vanasının bu akşam Devlet hastanesinde test edileceği ifade edildi. 9 ayrı modelin olduğu belirtilen vanalarında bir tanesinin yapıldığını ifade eden Okul Müdürü Serkan Çakır, yapılacak testin başarılı olması durumunda vanaların da üretimine devam edileceğini kaydetti.

Gerçekleştirilen ziyaret Milli Eğitim Müdür Vekilli İsmail Aksoy ve diğer okul müdürleri de katıldı.