ZONGULDAK'ta, maden kazalarında ölen işçilerin anısına limanın kıyısında 2003'te yaptırılan, ancak tuzlu su, rutubet ve güneşin etkisiyle zarar gördüğü için 3 kez yenilenen Maden Şehitleri Anıtı, yeni yapılan Maden Müzesi'nin yanındaki alana taşınacak.


Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Zonguldak Belediyesi işbirliğinde, taşkömürü havzasındaki iş yerlerinde kaza sonucu yaşamını yitiren maden işçilerinin adlarını ölümsüzleştirmek için Yayla Mahallesi Liman Caddesi'nde yaptırılan Maden Şehitleri Anıtı, 25 Mayıs 2003'te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 1875'ten günümüze kadar Zonguldak havzasındaki maden ocaklarında ölen 4 bin 500'e yakın madencinin adlarının yer aldığı prinç levhaların büyük bölümü, anıtın denize yakın olması nedeniyle tuzlu su, rutubet ve güneşin etkisiyle dökülerek tahrip oldu. Levhalar, anıt açıldığından itibaren 3 kez yenilendi. En son 6 yıl önce 40 bin lira harcanarak yenilenen anıttaki levhalar yine döküldü, bir çoğunda isimler silindi.


Bunun üzerine Maden Şehitleri Anıtı'nın, Baştarla Mahallesi'nde yeni yaptırılan ve ziyarete açılan Maden Müzesi'nin yanındaki alana taşınması kararlaştırıldı. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Maden Şehitleri Anıtı'nın zamanında maden şehitlerine bir vefa borcu olarak yapıldığını söyleyerek şöyle konuştu:


"GMİS olarak maden şehitlerimizin bu şehirdeki ve bu ülkedeki önemini, değerini bilen bir kurumuz. Bu manada anıtın daha önce bakımı birkaç defa yapılmış olmasına rağmen yine atıl durumda olduğunu görüyoruz. Buna istinaden daha iyi daha sağlıklı daha korunabilir bir alana taşıma kararı aldık. Yeni yapılan Maden Müzesi'nin yan tarafındaki boşluk alana inşaatını yaptırdık. 2 hafta önce isimlerin yazılması ve panoların oraya yerleştirilmesi ihalesini alan firma çalışmaya başladı. 35 gün içerisinde bitirme şartı koyduk. İşi alan firmamız inşallah 35 gün içerisinde bir aksilik olmazsa teslim edecek. Anıt, 1.5 ay içerisinde Maden Müzesi'nin yanında yerini alacak. Böylece, Maden Müzesi'ni ziyaret eden insanlar Maden Şehitleri Anıtı'nı da görebilecek."

Editör: Pusula Gazetesi