İnanış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adnan Küçükvar, Kulis adlı köşesinde Zonguldak'ta dağalgaz yatırımı, kullanımı, çevreye etkisi ve kömür üretimi konularında analiz yaptı.

KÖMÜR VE DOĞALGAZ'A MATEMATİK BAKIŞ...

Zaman zaman Zonguldak'tan 'Yiğitlerin değil, sorunların harman olduğu il' olarak bahsediyoruz. Ödediğimiz vergi kadar yatırım alamayışı eleştirirken ve yerelde eksik olan hizmetlerin olmayışından bahsederken beklentimiz; mevcut seçilmiş ve atanmışlarda bu güç ve yeteneğin bulunmasını kabulümüzdür.

Aslında siyaset bulaşmasa, 'Siyasi çıkar' müdahale etmese, değil 'Liyakat' ehli atamaları, 'Hasbelkader' gelenlerde koltuklarında 'Hizmet' gücünü ve yetkisini kullanırlar.

Bana göre, kurum ve kuruluşları 'Zarar' atmosferine sokan 'Siyaset' ehli tiplerdir. Hele, şahsiyet zafiyeti çekip, bir şekilde 'Bürokrasi' ve 'Siyasi' makamlara konmuş olanlar, 'Kamu zararı' ötesinde, millete 'Manevi eziyet' dallarında 'Oskarlık' işler başarıyorlar(!)

Bu gün, Zonguldak'ta 2014'te başlanan Doğalgaz kullanımı ile ilgili gelişmeleri 'Teknik' ve 'İstatistik' açıdan değerlendireceğim.

Hedeflenen, merkezde 45 bin konutun (2014 itibarıyla)bitirilmesi. Ancak, olaya 'Doğalgaz-Kömür' ilişkisi açısından bakacağız.

Bu gün itibarıyla 'Yıllık' satılabilir (Santral-toz-parça)kömür üretimi 700 bin ton olan (Tonu: 944TL)TTK'nın, bir dünya sorunu var. Üretim, istihdam, planlama gibi... Görünenlerin başında 'Kurumun var olma kavgası, özel sektörün katkısı, kaçak ocakların varlığı' önde gelenleridir.

İdeolojik kafaların '1.5 milyar ton kömür çıkartılsın' veya sendikacıların üye sayısını arttırmak için '5 bin işçi alınsın' edebiyatları hikayedir. 'Tamamen yerli-milli' düşüncesi doğrudur ancak, maliyet ve iş güvenliği işçi sağlığı açısı unutulmamalı.

Bu gün, Zonguldak'ta doğalgaz çalışmalarının dökümünü yaparken, kömür yerine doğalgaz yakıldığında ortaya çıkan resmi yansıtmak istedim.

Bu gün itibarıyla Zonguldak'ta 28 bin 500 daireye doğalgaz verilmiş. Bu güne kadar yakılan/tüketilen gaz miktarı 126 milyon m3.

Yakılan taşkömürünün ortalama 6 bin kalori olduğu düşünülürse; 192 bin ton kömür ısıtma amaçlı kullanılmaktan (Belli mahallelerde)kurtulmuş.

'Kömür, sanayide kullanıma mı dönmüş?' diyeceksiniz değil mi! Hayır, maalesef. Öğütülüp Demir çeliklere (DÇ)verilebilecek kömür yine 'Vatandaş ve fak-fuk-fon' amaçlı dağıtılmış, yine ısınma amaçlı harcanmış.

Kağıt üzerinde, 'kömür yerine doğalgaz kullanılması' ile elde edilecek kazançlardan birkaçı yine 'Sorun' olarak önümüze geldi dolayısıyla.

Kömür yerine doğalgaz kullanılsaydı, 192 bin ton kömürün havaya saldığı 'Partikül maddeler' yağmayacaktı. Ancak, 28 bin 500 konuta doğalgaz gelmesiyle 'Partikül madde yağması' vatandaş ve 'Fak-fuk-fon' yoluyla yine vatandaşın kafasına yağıyor.

192 bin ton kömür yansaydı 27 bin ton kül, belediye tarafından belli mahallelerde toplanıp/taşınmıyor. Ancak, ısınma amaçlı satılan kömürle yine 'Küller' piyasada. Elbette, doğalgaz olan mahallelerde 'Temizlik-boya badana' gibi işler azaldı. Elbette, doğalgaz olan mahallelerde çocuklarda zeka gelişimi konulu sıkıntılar azaldı. Kömür yakılan yerlerin azalması, bu bölgelerdeki insanların hastanelere müracaatını da azalttı. Doğalgaz kullanılan alanlarda 'Yangın' olayları ortadan kalktı. İtfaiye hizmetleri eksildi.

Olaya, doğalgaz şirketinin bölgeye kazandırdığı ekonomik girdi ve istihdam açısından da bakıyoruz. Zonguldak Belediyesi'nin 2020 bütçesine denk bir bütçesi olan(170 milyon) şirket, şimdilik imalat/üretim safhasında çalışıyor. Bin 100 Km boru döşenip, gaz ulaştırılması gerçekten bir hizmet.

Olayın bir de vatandaş tepkisine sebep olan kısmı var bu 'Doğalgaz-Kömür' ilişkisinin.

Doğalgaz döşenmiş alanlarda bilindiği gibi 'Katı atık kullanım yasağı' var. Ancak, bazı tipler, kömür kullanmak suretiyle hem çevreyi kirletiyor hem de moral bozuyor. İl Mahalli Çevre Kurulu, doğalgaz kullanım alanlarında katı atık yakımın yasakladı. Olayın denetçisi Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü. Vaki şikayetler halinde belediye zabıtası da tespit halinde kabahatler kanununa göre maddi yaptırım yapar. Şehircilik il müdürlüğünün, şu an için 'Gözlemci' statüsünden çıkıp, müdahaleci olması ile 'Kirlilik' ve 'Şikayetlerin' azalması kuvvetle muhtemel olacaktır.

'Zonguldak'ta Kömür-doğalgaz' konularına, birkaç açıdan 'Matematik' olarak bakacağız.

Editör: Pusula Gazetesi