Zonguldak'ın Devrek ilçesinde eğitim-öğretim veren Bülent Ecevit Üniversitesi'ne (BEÜ) bağlı Devrek Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Devrek Çayı üzerine köprü istiyorlar. Üniversite öğrencileri, köprü olmaması nedeniyle okul yolunun 9 kilometre uzadığına dikkat çekiyorlar.

Üniversite öğrencileri adına Mehmet Döngel, Devrek Kaymakamlığı'na başvurduğu dilekçesinde, "Zonguldak'ın Devrek ilçesinde bulunan Meslek Yüksekokulu öğrencileri, MYO ile Devrek-Zonguldak karayolu arasında bulunan Devrek Çayı üzerine, yol ile okulu bağlayacak köprü istiyor. Devrek ilçesinde, yakın zamanda geçirmiş olduğu heyelan nedeniyle kiralık/satılık ev bulunamıyor, mevcut yurtlar öğrenci sayısına cevap vermiyor. Okula civar yerleşim yerlerinden gelmek isteyen öğrenciler, yol üstündeki okullarına gidebilmek için 9 kilometre daha fazla yol kat ederek, ekstra ulaşım ücreti ve zaman kaybediyor, ders saatlerini ve sınavlarını kaçırıyor. 2 bin 500 öğrenci kapasiteli Devrek MYO, 2003 yılında eğitim hayatına başlamıştır. Batı Karadeniz Bölgesi'nin mesleki eğitim ihtiyacını karşılamak için çalışıyor. 2003 yılından bu yana 14 sene geçmiştir ve köprünün eksikliği giderilemediğinden öğrenciler mağdur oluyor. Yeni açılan bölümlere kayıt için gelecek öğrenciler, yurt yetersizliği ve kiralık ev bulunamamasından dolayı eğitime başlamama riski ile karşı karşıyalar. Okul ile karayoluna bağlantı sağlayacak köprü, acil bir ihtiyaç oluşturuyor. Devrek Çayı üzerinde bulunan ve okula yakın noktadaki barajın üzerinde bulunan ve tel örgülerle kapatılmış bulunan baraj köprüsü 'en azından köprü inşaatı Eylül ayına kadar yetişmezse' diyerek, köprü ihtiyacı giderilene kadar ulaşıma açılması konusunda kamu otoritesinin harekete geçirilmesi sağlanabilir, bu konuda yardımınızı rica ediyorum. Eylül ayında başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemine kadar bu ihtiyacı gidermek gerekiyor. Durumun kamuoyuna duyurulması ve çözüm bulunması konusunda yardımcı olmanızı rica edeceğim" demişti.
Devrek Kaymakamlığı'ndan Mehmet Döngel'e gelen cevap ise şöyle:

"Dilekçeniz ile ilgili olarak yapılan inceleme araştırma ve tespitler neticesinde; Devlet Su İşleri 232'nci Zonguldak Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından konu hakkında daha önce yerinde incelemelerin yapıldığı, Devrek Çayı üzerinde yapımına yeni başlanmış olan 'Zonguldak Devrek İlçe Merkezi Devrek Çayı Islahı İnşaatı' işi kapsamında köprü imalatının bulunmadığı, söz konusu köprü ile ilgili talebin Devrek Belediye Başkanlığı tarafından Devlet Su İşleri Kastamonu 23'üncü Bölge Müdürlüğü'ne iletilerek konunun Bölge Müdürlüğü tarafından incelendiği anlaşılmıştır. Bilgilerinize rica ederim."

Kaymakamlıktan gelen cevap üzerine Mehmet Döngel, yaptığı açıklamada, ihtiyacın "hayati derecede" önem taşıdığını belirterek, "Okul kontenjanı yarı yarıya arttı. Mevcut konutlar ve yurtlar yetersiz kalacaktır. Eylül ayına kadar okula köprü yapılamazsa, öğrenci ve aileleri mağdur olacak ve hatta okula kayıt dahi yaptırmayacaktır. Bölge insanının mağdur olmaması ve eğitim hakkının yerele de sağlanması açısından köprü konusu çok önemli. 14 senelik mağduriyetin giderilmesi için ilgili yerel birimleri harekete geçirmek gerekiyor" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi