Eski adı Devrektaş olan, yeni adıyla Devrek Entegre Ağaç Sanayi Anonim Şirketi (DASAŞ) 11 yıl aradan sonra üretime başladı.
1970 yılında, 2 bin 700 kadar işçi ve şahsın sermaye desteği ile 200 dönüm arazi üzerinde kurulan ve 2005 yılında da iflas ettiğini açıklayan Devrektaş Yonga Levha Fabrikası 11 yıl aradan sonra, 3. Kez el değiştirerek Murat Sema ile Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ortaklarından Süleyman Yıldırım tarafından satın alındı. Devrek Entegre Ağaç Sanayi Anonim Şirketi (DASAŞ)’ne dönüştürülen fabrika 45 kişiyle üretime başladı.

DEVREK’İN UMUDU OLDU
Faaliyette olduğu yıllarda ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayan fabrikanın 11 yıl aradan sonra üretime başlaması halkımızı heyecanlandırarak umut kapısı oldu. Fabrika son bir ay içinde üretilen suntanın diğer illere pazarlanması işlemine de başlandı. İlk etapta üretilen sunta 8 tır halinde diğer illere nakil edildi.
Devrektaş’ın 300’ün üzerinde işçiyle faaliyetini sürdürdüğü yıllarda Devrek’in nüfusu 67.315 iken fabrikanın kapanmasıyla bu sayı 52.282’ye geriledi. Yüzlerce işçi ve ailesine ekmek kapısı olan sunta fabrikasının kapanmasıyla birlikte Devrek’in kaderi de olumsuz yönde etkilendi.

İŞÇİ SAYISI ARTACAK
Üretime 45 işçiyle başladıklarını anlatan DASAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sema, bu rakamın bir ay içinde de 100’e çıkarılacağını, bildirdi. Fabrikanın eksikliklerinin giderilmesi konusunda geceli-gündüzlü çalıştıklarını ifade eden Başkan Sema, Devrek halkının kendilerine sahip çıktığını ve bundan da memnun kaldıklarını, söyledi. Sema; “Bu fabrikanın bir özelliği, bir hikâyesi var. Devrek’te hemen her ailenin verdiği katkılarla kurulmuş. Dolayısıyla bu fabrikada bu insanların emeği var, katkısı var. Biz de bu durum karşısında bu fabrikayı ayakta tutmak yeniden faaliyete geçirmek için yola çıktık, bunda da çok kısa bir süre olmasına rağmen büyük başarı sağladık.” diye konuştu.

RAKABET EDECEK GÜÇTEYİZ
Kamuoyunda fabrikanın üretim araçlarının eski olduğu yönünde bir algı olduğunu da sorduk Yönetim Kurumu Başkanı Murat Sema’ya. Sema bu sorumuzu şöyle yanıtladı; “Evet, eski ama rakiplerimizin de makinaları aynı. Hatta bizim üretim araçlarımız onlarınkinden daha yeni. Kastamonu, Yıldız gibi sunta fabrikalarının araçlarından daha yeni araçlarımız var. Onlarla rekabet edebilecek güçteyiz. Bizim bir tek sorunumuz yazılım ve otomasyon sorunu. Bunu da en kısa sürede çözmek için var gücümüzle çalışıyoruz, bu alanda büyük bir yatırım yapıyoruz. Kısacası yazılımımızı ağırlıklı olarak yeniliyoruz. Üretim araçlarımız gayet sağlıklı çalışıyor, güzel bir üretim yapıyoruz. Ben de şuna şaşırıyorum; Bizden önce burayı alanların bu fabrikayı neden çalıştıramadıklarına. Demek ki burayı alanların amaçları farklıymış. Bakın biz üretiyoruz, çalıştırıyoruz. Şubat ayının sonuna kadar siparişlerimiz ful dolu.”
BURASI KÜÇÜK BİR ORGANİZE BÖLGESİ OLACAK
Fabrikanın bulunduğu alana önemli yatırımlar yapacaklarını da anlatan DASAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sema, 2017 yılı yatırım programlarına ayrı bir bina olarak MDF üreten tesis kuracaklarını, söyledi. 2019 yılı programlarına da Aliminyum Haddehanesi kurulması kararını aldıklarını anlatan Başkan Sema, 206 dönümlük alanın hepsinde organize sanayi gibi bir yatırım gerçekleştireceklerini, kaydetti.

ALLAH BİZE NASİP ETTİ
DASAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sema, “11 yıl aradan sonra bu fabrikayı çalıştırmayı Allah bize nasip etti.”diyerek amaçlarının paradan önce ilçe ve ülke ekonomisine katkı koymak olduklarını, vurguladı.
Sema şöyle konuştu; “11 yıl aradan sonra Allah’ın yardımıyla bu fabrikayı çalıştırmak bize nasip oldu. Heyecanlıyız. Paradan önce buranın bir manevi bir hikâyesi var. Biz o hikâyeyi aldığımız yerden daha ileriye götüreceğiz. Devrek halkının manevi desteğiyle bu yatırımı başardık. Önce ilçe sonra da ülke ekonomisine büyük katkılar koymayı amaçlıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey’in ‘Tüm yatırımcılarımız, sakın yatırımlarınızı askıya almayın, aynı kararlılıkla yolunuza devam edin. Devlet olarak biz de devletin altyapı, üstyapı yatırımlarında asla ara vermeyeceğiz.’ söylemi bizim cesaretimizi artırdı, umudumuza umut kattı. Bizler de böyle bir güvenle ben Murat Sema ve Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ortaklarından ve Süleyman Yıldırım olarak bu tesisi hayata geçirmenin mutluluğu içindeyiz. -Ortaklarımız arasında İranlı filan yok- Buradan ilçemiz kazanacak, ülkemiz kazanacak, nakliyatçımız, işçimiz, esnafımız kısacası halkımız kazanacak.”
Devrek’te emeklisinden esnafına konuştuğumuz herkesin sevinci; Devrektaş (DASAŞ)’ın yeniden üretime geçmesiyle sona eriyor. Bu da kurumun yeni sahiplerinin halkımıza verdiği güvenle orantılı bir durum. Bizler de Pusula Haber gazetesi olarak DASAŞ’a her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.
FABRİKANIN GEÇMİŞİ
Devrektaş Yonga ve Sunta Fabrikası 1970 yılında, ilçede çalışan 2 bin 700 kadar işçinin sermaye desteği ile 200 dönüm arazi üzerinde kuruldu. Dönem dönem 150 ile 250 arasında işçinin çalıştığı fabrika, iç ve dış piyasalara yaptığı satışlarla ilçe ekonomisine önemli katkı sağladı. Ancak fabrika, 2000'li yılların başında ekonomik darboğaz ve yönetim krizi ile çıkmaza girdi. 2005'te iflas ederek kapısına kilit vurulan fabrika, bankalar ve tedarikçiler tarafından icraya verildi.
Fabrika, 9 yıl aradan sonra Devrek İcra Dairesi'nde açık arttırmayla Derya İnşaat Grubuna 8 Milyon liraya satılmıştı.
Devrektaş Yonga Levha Fabrikası icralık satışından sonra ikinci kez el değiştirerek İslam Günay’ın olmuştu. Ancak fabrikanın amacı dışında işlerde kullanılmak istenmesi halkımızı hüsrana uğratmıştı.
Fabrika bu durum karşısında, Türkiye’nin önemli, gayrimenkul, arsa, araba satışını internet üzerinden yapan SAHİBİNDEN.COM. sitesinde 4 Mayıs 2016 tarihinden itibaren 10 milyon dolara satışı çıkarıldı.

YENİ SAHİPLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Devrektaş’ı satın alarak çok kısa bir süre içinde faaliyete geçirerek üretim yapmaya başlatan, işadamları; Murat Sema ve Süleyman Yıldırım beylere, halkımız adına teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz
Editör: Pusula Gazetesi